Kanban Tekniği ile Fikirlerinizi Unutmayın!

Evet gün içinde aklımıza gelen bir sürü fikir ve görevlerimizi unutuyoruz. Unutmamak için kullanılacak yöntem; not almamız ve bir önceki gönderide anlattığım karar verme matrisi ile yapmamız bize, hem motivasyon sağlayacak hem de kafamızı meşgul eden, bulandıran ''Bugün ne yapacaktım?'' yada ''Bir şey düşünmüştüm ama unuttum'' hislerini alıp götürecek. İşte bu yöntemin adı kanban tekniği.

Tekniğin kökeni aslında Antik Japon dönemine kadar dayanır. Bu yüzden bulanı değil geliştiren kişiyi tanıyoruz.Tekniği geliştiren kişi, Toyota’da mühendis olarak çalışan Taiichi Ohno. Kendisi bu tekniği fabrikadaki iş düzenini sağlamak ve verimliliği arttırmak için geliştirmiştir. Kanban, Japoncada tahta tabela demektir. Ne kadar manidar değil mi?

Yöntem çok basit! Bir tabela, dijital not belgesi veya not kağıdı üç bölgeye ayrılır. Tüm aklımıza gelen fikir, yapılacak, görev ne varsa bir yere Yapılacaklar olarak yazılması; yapmaya başladıklarımızı yapılacaklardan silip Yapılıyor bölgesine yazılması; yapılanlarıda yapılıyordan silip Tamamlandı bölgesine yazılmasıdır.



Böylelikle Kafamızı kurcalayan o kargaşayı görselleştirmiş, yapmayı planlamış ve hatta yapmayı garantilemiş oluyoruz. Bu yöntem benim sıklıkla kullandığım yöntemdir ve gerçekten rahatlatıcı etkisi vardır. Kağıt kalem yoksa bile dijital ortamda yazarak takibinizi yapabilirsiniz.

Hadi bu yöntemi kullanarak iş akışlarımızı planlayalım arada derede unuttuğumuz iş kalmasın.


Planlı günler.


Buraya tıklayarak örnek haftalık planınızı indirebilirsiniz.



Haftalık kanban plan


Haftalık kanban plan 1


Haftalık kanban plan 2


Günlük kanban plan






https://instagram.com/icniesya/

Yorumlar