Plansız
bir çalışma, kişiyi de işi de başarısızlığa götürür. Kişiler, planlama sayesinde ne
yapacaklarını önceden düşünür ve yapma ihtimalini arttırır. Eğer plana yüzde yüz uyulmamışsa bile hangi işlerin sarktığının farkında olmamızı ve unutmamamızı sağlar. Ne yapacaktım? yada ne yapacağım? derdinden kurtulursunuz. İşlerin bir düzen içinde planlı olması hem sizin hem de takip eden astınız-üstünüz veya çalışma arkadaşlarınız içinde kolaylık sağlar ve termin süresi verebilirsiniz.
Planlamanın
iki önemli fonksiyonu vardır:
1.
Kişinin amaçlarını tespit ederek bu amaçlara ulaştıracak yaklaşım ve yöntemleri
belirler.
2.
Kişinin faaliyetlerinin hangi yönde gitmekte olduğunu, amaca varmak için
izlenecek yolları belirler.
Planlama faaliyetleri o kadar önemlidir ki birbirine bağlı olan tüm sistemleri etkilemektedir. Sizin yapacağınız bir gecikme zincirleme olarak diğer işlerin de gecikmesi ve onlarında başka faaliyetleri geciktirmesi gibi büyük problemlere yol açar. İyi bir plan yapmak istiyorsanız öncelikle istenilen terminlerin olası gecikme durumlarını da düşünerek artı zaman daha eklemeniz gerekmektedir. Ayrıca planlanan unsurun izlenebilirliğide çok önemlidir. Yaptığınız planı izleyemiyorsanız bir yerlerde gecikme yada hata var demektir. Bunun için iyi organize olmak gerekmektedir. Saatlik, günlük, haftalık, aylık raporlar almak işinizin büyüklüğü ve hassasiyeti çerçevesinde çok önemlidir.
İyi bir
planlamada şu özellikler bulunmalıdır:
-
Yapılacak plan, açık, geçerli ve kesin bir amaca veya rutine yönelik olmalıdır.
- Plan,
esnek olmalıdır ki yani artı zaman dilimi ekleyebilinmelidir. Böylece çeşitli iç ve dış çevre şartlarına uyabileceği gibi
gelişmelere de uyum sağlayabilsin.
- Plan,
en uygun zamanı kapsamalıdır. Yapılacak şey 1 günde, 1 ayda yada 1 yılda halledilemeyebilir. Burada küsuratlar önemli olabiliyor.
- Planın en az zamanda hazırlanmalıdır. Uygulanması ise ertelenmeyerek zamanında yapılmalıdır.
-
Hazırlanan plan gerçekçi olmalıdır, tüm işler olması gerekenden daha hızlı olacak hayali bir vaad verilerek üst üste yığılmamalıdır.
https://instagram.com/icniesya/
Yararlı... 👍👍👍
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Sil